Fogszabályozás

A fogszabályozás jelentősége


A fogszabályozás a fogorvoslásnak a legrégebben elkülönült szakterülete. Jelentőségét elsősorban az esztétikai igény adja, de a megfelelő funkció sem kisebb jelentőségű, mivel a fogazat szabálytalanságai patológiás elváltozásokat is okoznak. A fogazati rendellenességek ok-okozati kapcsolatban vannak a fogazat más megbetegedéseivel, a fogszuvasodással és fogágy betegségekkel. A torlódott fogak könnyebben szuvasodnak, mert nagyobb a lehetőség a plakk megtapadására, az öntisztulás hatásfoka rosszabb, és fogtisztítással sem lehet tökéletes hatásfokot elérni. Másrészt a fogszuvasodás miatt eltávolított tejfogak és hatosok helye beszűkül. Emiatt fogív rövidülés, harapás süllyedés, retenció / fogelőtörési problémák/ , harapási eltérések alakulnak ki. A súlyos harapási eltérések / fedőharapás, mélyharapás, nyitott harapás, keresztharapás / szerepet játszanak a fogágy betegségek korai kialakulásában. Megbontja a parodontium / fog tartószövetei / statikai egyensúlyát a fogtorlódás és az egyes fogak tengelyeltérése / dőlés, fordulás /. Az első tünet a krónikus ínygyulladás, majd tasakképződés és a fogágy csontjának pusztulása révén a fogak kilazulnak. Más összefüggések is felmerülnek a fogazati anomáliákkal kapcsolatban. Például állkapocs ízületi ártalmak, a szájlégzés és az előreálló felső metszőfogak miatt az ajkak krónikus gyulladása, az íny kiszáradása és gyulladása. Beszédzavar oka lehet a nyitott harapás vagy a diastema medianum / felső nagymetszők közötti rés/ Mindezek mellett a rendezetlen, torlódott fogak pszichés hatásokat is okoznak. Ez gátlásosságban, visszahúzódottságban nyilvánulhat meg.


Fogszabályozó kezelések


Praxisunkban több éve folytatunk fogszabályozó kezeléseket, melyeket sokszor szájsebészeti kezelésekkel / fogeltávolítás, implantáció/ , valamint konzerváló fogászati kezelésekkel / esztétikus fogrestaurációk, tömések, gyökérkezelések, barázdazárás stb. /, továbbá fogpótlások készítésével kiegészítve végzünk.

Minden fogszabályozó kezelés előtt pontos és részletes diagnózis készítésére van szükség. Ehhez először a páciens megtekintésére van szükség, amikor nem csak a fogazatot vizsgáljuk meg, hanem az egész arcszerkezetet / szimmetria viszonyokat, arcprofilt, arc harmónia viszonyokat/, izomműködést / rágóizmok, mimikai izmok/, légzést / orrlégzés, szájlégzés/, nyelést / rendellenes nyeléstípusok /. Ezenkívül megfigyeljük a páciens beszédét, hangképzését, hiszen a fogazati rendellenesség okozhat beszédhibákat, de a beszédhibák is okozhatnak fogazati rendellenességeket. A beszéd állandó defectusa, főként a nyelv segítségével végbemenő hangképzésnél, a szájüreg elülső részében elősegítheti az elülső nyitott harapást A pontos diagnózis készítéséhez szükség van még Rtg felvételekre / elsősorban Panorama és Tele Rtg felvételre, de szükség lehet Conebean CT vizsgálatra is/. Ezeken kívül gipszmintákat készítünk, melyeken pontos méréseket tudunk végezni. Száj és arc fotókat készítünk pácienseinkről, melyeken szintén tudunk méréseket végezni, valamint dokumentációként szolgálnak. A kezelés befejezésekor természetesen pácienseinknek egy "foto albumot" készítünk a kezelés előtti. alatti és utáni képekről. Ezen adatok birtokában készítjük el a kezelési tervet, melyet egy megbeszélés alkalmával részletesen átbeszélgetünk a pácienseinkkel


A fogszabályozó készülékek


A fogszabályozó kezelés során a diagnózisnak és a terápiának megfelelően többféle fogszabályozó készüléket és technikát alkalmazunk. A fogszabályozó készülékeket két nagy csoportba soroljuk : kivehető és rögzített készülékekre. Természetesen ezekből az eltéréseknek megfelelően nagyon sokféle létezik. Kivehető készülékeket egy állcsonton vagy együtt mindkét állcsonton alkalmazhatjuk. Ezekkel a készülékekkel például fogívet tágíthatunk, harapási eltéréseket korrigálhatunk, de egyes fogmozgatásokat / pl. testes elmozdítás, torque/ csak rögzített készülékkel végezhetünk. A megfelelő forma és funkció kialakulásában nagy jelentősége van a helyes izomműködésnek. Káros izomfunkciók kiküszöbölésére és javítására valamint rossz szokásokról való leszoktatás esetén kiegészítő terápiaként ún. Trainereket használunk. A kivehető készülékek esetében nagyon nagy jelentősége van a páciens együttműködésének, hiszen neki kell a megfelelő időben és ideig viselnie a készüléket. Rögzített készülékeknek is több típusa létezik anyagukat tekintve, valamint hatásmechanizmusuk alapján. Ezekkel a készülékekkel olyan fogmozgatásokat tudunk végezni, amik kivehető készülékkel nem megvalósíthatóak, viszont minden típusnak meg vannak az indikációs területei, ezért fontos a kezelés megfelelő időben történő elkezdése, a kezelési célnak megfelelő készülékkel. Gyerekeknél fontos a fogváltás folyamatának nyomon követése / félévente kontrolálni/, hogy a megfelelő időben tudjuk korrigálni az esetleges eltéréseket. Rögzített készülékek közül mindig fogszabályozási szempontokat figyelembe véve, a páciens igényeinek megfelelő készüléket választjuk. Az általunk használt készülékek fémből ill. porcelánból készülnek., ezkből is több típus létezik a kezelési technikáknak megfelelően. Általunk leggyakrabban használt készülékek: Clarity 3M, In Ovation R, In Ovation C GAC, Equilibrium DENTAURUM.

Minden fogszabályozó kezelést megelőzően a diagnózist, a kezelési tervet, a fogszabályozó készülék típusát pontosan megbeszéljük pácienseinkkel, és válaszolunk a kezeléssekkel kapcsolatosan felmerülő kérdéseikre. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendelőnkbe, ahol kellemes környezetben, barátságos hangulatban végezzük kezeléseinket. Kérdésekre szívesen válaszolunk személyesen rendelőnkben / előzetes telefonon történő időpont egyeztetés alapján/ vagy e-mailben. Fogszabályozásról részletesen olvashatnak a www.fogszabályozás.hu weboldalon.