Fogszabályozás

Fogszabályozás

Rendelőnkben közel 20 éve folytatunk fogszabályozó kezeléseket gyermek- és felnőttkorban egyaránt. Míg gyermekkorban főleg a fogváltást, a megfelelő állcsont növekedést követjük, addig felnőttkorban már a funkció helyreállítása mellett nagy szerepet kap az esztétika is.

A felnőttkori fogszabályozó kezelések során az esztétikai igény mellett, az orvosi és egészségügyi szempontokat is figyelembe véve, tudunk kialakítani harmonikus, szép fogazatot, amely nagyon fontos nemcsak az arc esztétikája, de az egész megjelenés szempontjából is.

Az életkortól függetlenül fontos az egészséges és harmonikus mosoly!

Ennek eléréséhez nyújtunk segítséget, szaktudásunkkal és több mint 20 éves szakmai tapasztalatunkkal, a hozzánk forduló páciensek számára.

A kívánt eredmény eléréséhez a fogszabályozó kezeléseket sokszor ki kell egészíteni egyéb fogászati kezelésekkel (pl.: esztétikus fogászati kezelések, fogfelépítések, fogpótlások, szájsebészeti beavatkozások, fogeltávolítás stb.), mely kezelések rendelőinkben szintén elérhetőek.

AB-Dental - image shadow
AB-Dental - image shadow

A fogszabályozó kezelés menete

Az első alkalom: Konzultáció

Az első alkalom során, a szájvizsgálatot követően, felvilágosítást adunk a lehetséges kezelési módokról, magáról a fogszabályozó kezelésről. Ekkor még konkrétumokat természetesen nem tudunk mondani, hiszen ahhoz alapos vizsgálat, pontos diagnózis felállítása és kezelési terv készítése szükséges, de a kezelés szükségességét már meg lehet állapítani.

Második alkalom: Vizsgálatok

A következő találkozáskor már elvégezhetjük a diagnózis felállításához szükséges vizsgálatokat. Nagyon fontos nem csak a fogak és szájüreg alapos vizsgálata, de az egész arc, a mosoly és a beszéd vizsgálata is. A pontos diagnózishoz mintavétel szükséges a fogakról, ez alapján készül el a gipszminta, majd fotókat készítünk az arcról és a fogakról. Rendelőinkben külön röntgen helyiségben elkészítjük a szükséges digitális röntgen felvételeket. Panorama rtg felvételt, melyen az alsó és a felső állcsontot látjuk a fogakkal, valamint a fogszabályozáshoz speciálisan szükséges Tele rtg felvételt. Ezen felvételeket kiértékelve, pontos kefalometriai mérések alapján állítjuk fel a diagnózist, majd készítjük el a kezelési tervet. Ez a terv nem csak a részletes fogszabályozó kezelést tartalmazza, hanem a szükséges megelőző vagy később várható kezeléseket is. Erről pontos és alapos tájékoztatást adunk, átbeszéljük és igyekszünk válaszolni a felmerülő kérdésekre. A megfelelő fogszabályozó készülék kiválasztása után kerülhet sor a fogszabályozó készülék átadására és a kezelés megkezdésére.

A fogszabályozó készülékek típusairól a „Betegtájékoztatók” menüpontban olvashat.

AB-Dental - image shadow
AB-Dental - image shadow

Harmadik alkalom: A fogszabályozó készülék átadása, felragasztása

Természetesen a fogszabályozó készülék csak egészséges fogakra kerülhet fel, így az esetlegesen szükséges kezeléseket kell előbb elvégezni. Előzetesen rendelőinkben teljeskörű fogászati ellátást végzünk amennyiben az szükséges.

A fogszabályozó kezelés során nagyon fontos a rendszeres ellenőrzés és a használatra vonatkozó utasítások pontos betartása. Ezekről készülék típusonként tájékoztatást olvashat a „Betegtájékoztató” menüpontban. Természetesen minden készülék ( kivehető vagy rögzített) átadását követően minden tudnivalót ( használat, tisztítás) pontosan elmondunk és megmutatunk.

Kollégáimmal azon felül, hogy igyekszünk szakmailag mindig a lehető legjobb ellátást nyújtani, arra törekszünk, hogy minden kezelés kellemes, barátságos környezetben és mindig nyugodt, harmonikus légkörben történjen.

Dr. Vörös Anikó

Fogszabályozó fogszakorvos

Az AB-Dentál Fogorvosi és Szájsebészeti Centrum társalapítója