Implantológia

Ahonnan indultunk – ahova tartunk

1998-ban végeztem az első titán implantátum beültetését. Azon kevés fogorvosok közé tartozom akik először végezték el a német Camlog implantátumokat gyártó cég orvosi akkreditációját Németországban, és elkezdhették használni a rendszert Magyarországon. Közel 13 éven keresztül kizárólag Camlog, majd később az Implantátumokat fejlesztő és gyártó világcégek vezetőjének számító svéd Nobel Biocare és annak leányvállalata, az izraeli Alpha-Bio Tec cégek referencia rendelője vagyunk. Napi szinten végzünk szájsebészeti beavatkozásokat, összetettebb implantációs műtéteket, szükség esetén csontpótlással kiegészítve. Több ezer beültetett implantátum, elégedett Páciens, számos nemzetközi tanulmányút, kongresszus és továbbképzés után is célom a folyamatos szakmai fejlődés, és praxisaink állandó fejlesztése.

Dr. Nagy Balázs

Dento,- alveolaris sebész fogszakorvos

Az AB-Dentál Fogorvosi és Szájsebészeti Centrum alapítója

AB-Dental - image shadow

Mi is a fogászati implantáció és milyen célt szolgál?

A fogászati implantátum olyan művi foggyökér, amelyet a fogorvos azért ültet az állcsontba, hogy arra koronát, hidat, vagy műfogakat rögzítsen. Az implantátumot elveszített fog helyére lehet beültetni, és az a gyógyulás és a pótlás elkészülte után annak funkcióját képes átvenni.
Az implantációs fogpótlás szinte ugyanúgy működik, mint annak előtte a saját fogak. Az implantátumokra készült pótlások nagyon hasonlítanak a természetes fogakhoz, hozzá nem értők észre sem veszik a különbséget. A hiányos fogazatot helyreállító implantációs fogpótlás javítja a rágást és a beszédet, komfortérzést biztosít és előnyösen változtatja meg az arc esztétikáját.

Milyen előnyei vannak az implantációs fogpótlásnak?

  • Olyan esetben, amikor csak egy vagy két fog hiányzik, nem szükséges ép fogak lecsiszolásával hidat készíteni.
  • Rágófog hiány esetén kivehető részleges műfogsor helyett rögzített pótlás, vagyis híd készíthető, ami kényelmesebb és könnyebben kezelhető, mint a kivehető pótlás.
  • Fogatlanság esetében már kisszámú implantátummal olyan műfogsor készíthető, amely nem mozdul el rágás vagy beszéd alatt. A foghiányos állcsontgerinc állapotától függően, adott esetben több implantátum behelyezésével akár híddal is pótolhatók a hiányzó fogak. All-on-4, All-on-6 protokollok.
  • Megelőzi a fogelvesztés után elkerülhetetlen csontlebontódást.
  • Azáltal, hogy komfort- és biztonságérzetet nyújt beszéd és rágás közben, megkönnyíti a társas kapcsolatok fenntartását.
  • Az implantációs fogpótlás révén elkerülhető a sokak számára az öregséget jelentő kivehető pótlás viselése.
AB-Dental - image shadow
AB-Dental - image shadow

Milyen anyagból készülnek az implantátumok?

A szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, amely nem okoz semmilyen károsodást, a szövetek jól viselik, nem lökődik ki. Az ilyen anyagokat “bio-anyagoknak” nevezzük, ilyen anyag a titán, amiből a fogászati implantátumok készülnek. (Titánból készülnek a csípőprotézisek is.) A fogászati implantátumok általában henger vagy csavar alakúak, 3,3-6,0 mm átmérőjűek és 9-16 mm hosszúak. Egyes gyártmányok felszínét olyan, szintén szövetbarát anyaggal vonják be, amely elősegíti a gyors beépülést a csontba.

Ki kaphat implantátumot?

Az ideális “jelölt” implantációra, aki jó általános egészségi állapotnak örvend, jó a szájhigiéniája és megfelelő formájú az állcsontjának az a része, ahova az implantátumot el kell helyezni. Ennek a területnek teljesen egészségesnek és gyulladásmentesnek kell lenni. Amennyiben szuvas fogak vannak a szájban, vagy fogágy betegség áll fenn, ezeket a műtét előtt meg kell gyógyítatni. Modern eljárásokkal a csontmennyiséget növelni is lehet, amennyiben ez szükséges. Vannak olyan betegségek, amelyek kizárják, vagy megfontolás tárgyává teszik az implantációt, ilyen pl.: a cukorbetegség, vérzékenységi zavarok, bizonyos gyógyszerek szedése, vagy dohányzás. A beteg alapos vizsgálata után dönthető csak el, hogy az implantációs műtét kivitelezhető-e.

AB-Dental - image shadow
AB-Dental - image shadow

Milyen kockázata lehet az implantációs műtéteknek?

Az implantációs műtét helyi érzéstelenítésben történik, ennek szövődményei olyanok lehetnek, mint bármelyik érzéstelenítésnek. Természetesen megfelelő körültekintéssel ezek kivédhetők. A műtét során előfordulhat a környező képletek sérülése (arcüreg megnyitás, idegsérülés), de gondos tervezés és jó műtéti technika esetében ennek kockázata minimális. Az implantátum kilökődése extrém ritkán fordul csak elő. Jó szájhigiénia és rendszeres kontroll esetében ennek nagyon kicsi az esélye.

Hogyan ültetik be az implantátumot?

Az implantációs fogpótlás különösen körültekintő tervezést és kivitelezést igényel a fogorvostól és a fogtechnikustól. Az orvos először tájékozódik a beteg általános állapotáról, betegségeiről, gyógyszereiről. Ezután következik egy alapos fogászati vizsgálat. Minden esetben készül röntgenfelvétel, szükség esetén speciális felvételek is. Lenyomatvétel után az ún. “tanulmányi minták” segítségével, a klinikai vizsgálat és a röntgenfelvétel alapján dönti el a fogorvos, hogy lehetőség van-e implantátum beültetésére. Maga a műtét helyi érzéstelenítésben történik, nincs szükség kórházi bennfekvésre. Nyálkahártya metszés után szabaddá válik az állcsont, amiben az implantátumok számára megfelelő helyet alakítanak ki, behelyezik a műgyökeret és a sebet összevarrják. Az implantátumok így befedve gyógyulnak 3-6 hónapig, ezalatt az implantátum “becsontosodik”. A gyógyulás ideje alatt adott esetben ideiglenes pótlás is viselhető. A műtét után kisebb arcduzzanat előfordulhat, de nagyobb fájdalomtól nem kell tartani. Természetesen rendszeres ellenőrzés szükséges ez idő alatt is. A gyógyulási idő után kis metszést ejtve felszabadítjuk az implantátumot, és ún. ínyformázó csavart teszünk be. Rövid idő múlva következik a lenyomatvétel, ami alapján a fogtechnikus mintát készít és elkészíti a fogpótlást. A fogmű szájba helyezése ismét a fogorvos feladata.

AB-Dental - image shadow

Mi a teendő az implantációs fogpótlás elkészülte után?

Fokozott figyelmet kell fordítani a szájhigéniára. A fogmű jellegétől függően szükség lehet speciális eszközök, mint fogköztisztítókefe, superfloss, fogselyem használatára is. A fogorvos a pótlás átadásakor megmutatja és elmagyarázza a helyes fogmosási technikát. A pótlás minél hosszabb működőképessége érdekében 6-12 havonta ellenőrzésen kell megjelenni a fogorvosnál. Az implantációs fogpótlás hosszútávú sikere nagymértékben függ Öntől is. A fogorvos felelőssége elsősorban a fogmű elkészítéséig terjed, utána a “karbantartásért” főleg a beteg felelős. A szájhigiénia fenntartásával meg kell előzni az implantátum körüli gyulladás kialakulását, mert az veszélyezteti annak bennmaradását.

AB-Dental  ” az egészséges mosolyért “

AB-Dental - image shadow